Koska olen niin pettynyt Tim Burtonin Liisa ihmemaassa -elokuvaan, niin olen viettänyt viimeajat piirrellen omia versioitani kyseisestä tarinasta. Harvemmin varioin mitään jo olemassaolevia hahmoja (99,9% hahmot syntyvät omassa päässä, joskus käytän vähän mallia antamaan osviittaa, mutta niissäkin tapauksissa se hahmo alkaa usein elää ihan omaa elämäänsä työn edetessä ja kuten huomata saattaa, niin en todellakaan ole mikään fotorealistin...), mutta nyt oli ihan pakko kun ei vaan muuten voi elää tän asian kanssa (siis sen että Burtonin Liisa oli ihan pläääääh). Okei tunnustetaan, oon mä aikasemminkin piirrellyt Alicea ja Irvikissaa. Se maailma vaan on niin inspiroiva, vaikkei jo olemassaolevien hahmojen variointi noin muuten kuulukaan tapoihini.

Walt Disneyn Liisa ihmemaassa -animaatio on yksi lapsuuteni vahvimmista elokuvaelämyksistä ja myös yksi ensimmäisistä elokuvamuistoistani, ja ehkä osaksi juuri sen takia en oikein saanut mitään irti tuosta Burtonin versiosta, joka mielestäni sivuutti melko lahjakkaasti sen olennaisimman, eli vääristyneen ihmemaailman omituisine otuksineen.

Omituinen ihmemaailma omituisine otuksineen, sekä verkkainen etenemistahti on mielestäni Liisa ihmemaassa -piirretyn suola ja muodostaa suurimmilta osin elokuvan omalaatuisen ja koukuttavan tunnelman. Burtonin elokuvassa taas tuntuu olevan kokoajan kiire listimään Jappervokkia ja kaikki muu (eli lähes kaikki se, mikä tekee ihmemaasta THE ihmemaan) ohitetaan pikavauhtia ja juosten ja täten elokuva jää hyvin pintapuoliseksi ja ontoksi. Lisäksi tätä elokuvaa on yritetty mielestäni vääntää turhan kliseiseen (teini)fantasiaelokuvan muottiin sankaritarinoineen ja lohikäärmeentappoineen ja täten omaperäisestä tarinasta tulikin vain yksi elokuva muiden joukossa, eikä sellaista superkokemusta mitä kieltämättä hieman odotin.

Olen analysoinut tätä Burtonin elokuvaa, piirrettyä Liisaa ja Lewis Carrollin tarinoita viimeaikoina todella perusteellisesti, joten tämä tekstini aiheesta jäänee sen takia tähän. Eiköhän tässä tullut nyt kuitenkin se olennaisin asia (ja aika paljon myös asian vierestä) selville.

Tässäpä minun versioni Liisa ihmemaasta... Ei nyt tietenkään vedä visuaalisesti vertoja Burtonin versiolle, mutta tulipahan nyt kuitenkin tehtyä. Vielä olisi Herttakuningatar ja Hullu hatuntekijä odottamassa pääsyä käsittelyyn, yritän saada nekin tänne esille asap.


"Toinen puoli pienentää, toinen suurentaa..."
 


Irvikissa

 

EDIT: Nyt on vaihdettu kuvat ja nyt niiden pitäisi VIHDOIN näkyä moitteettomasti joka koneella. :) Näkyykö?